Friday, 30 January 2009

Hey Jude

Gedichtendag schoof traag aan mij voorbij als de kano onder de maan op de lange rivier naar zee, en mijn gedachten aan gedichten werden langs het hoogriet en de laagwei begeleid door de kadans van de trein, die mij gedwee weer naar huis bracht...

Terug thuis wachtte de confrontatie met de harde realiteit: Bertje den Bleiter is niet alleen het paard van Troje binnen de SP.A, maar is aan een ware veldtocht van zelfdestructie bezig, waarin hij alles en iedereen in zijn val meetrekt. Kampt hij ook met een gebrek aan aandacht, of beseft hij gewoon dat zijn politieke carriere ten dode is opgeschreven, en kan het hem daardoor niet meer schelen wat de gevolgen van zijn ondoordachte en onintelligente uitspraken zijn? Door de tragische gebeurtenissen in Dendermonde te vergelijken met de Israelische aanvallen op Gaza haalde hij zich niet alleen de woede van de joodse gemeenschap in Belgie op de hals, maar hij bracht het hele land ei zo na ook in een diplomatieke rel met Israel. Er volgde een officiele protestbrief van de Israelische ambassadeur aan ons land, en Minister van Buitenlandse Zaken De Gucht zal nog zijn best mogen doen om voor het Bertje met plaatsvervangend schaamrood op de wangen dit brandje te blussen. Hij heeft dus niet alleen van politiek, maar ook van diplomatie geen kaas gegeten.

En wat blijkt? Ondanks dit alles blijft de Delilah van de SP.A hem onvoorwaardelijk steunen en het vertrouwen behouden. Van de Limburgse buiten naar de Mechelse binnenstad verhuizen blijkt toch niet zo bevorderlijk voor de mentale gezondheid.

Misschien kan het Bertje zich nog van enkele andere partijkaarten voorzien, kwestie van de zakken toch nog te kunnen keren als de rode burcht door z'n leden wordt bestormd en de boze heks wordt verdreven. Want hoe lang gaan de militanten van deze partij dit nog pikken, zeker nu aan de andere kant van de taalgrens haar Franstalige counterpart nu toch aanzet heeft gegeven tot iets wat enigszins op een grote kuis gelijkt?

Ik kan hem alleen maar doorverwijzen naar de Wikihow-website: als hij er geen leidraad vindt om aan politiek of diplomatie te doen, dan kan hij er toch terecht voor heel wat nuttige hobby- en bezigheidstips voor wanneer zijn politieke carriere helemaal ten grave gedragen is. Want nu kan hij echt niets meer doen to make it better.


1 comment:

Marrek O'Polo said...

Met deze bijdrage maak je kans op een vermelding in " 't gesproken dagblad" van Man bijt Hond.
Alleen voor gebeten honden...