Monday, 10 August 2009

Al die willen te kaap'ren varen...

Gisteren werd België opgeschrikt door een onvoorziene en onverwachte ongeregeldheid ten Koningshuize: voortaan hebben niet alleen Jan, Pier, Tjores en Korneel baarden, maar vaart ook onze eigenste Prins Filip een stoere koers. En het zou geen pruimentijd zijn, of er werd onmiddellijk een hele studie rond verricht waarom 's mans smoelwerk met een (overigens compleet natuurlijke en dus geenszins opmerkelijke) begroeiing werd bedekt.

Internetfora stroomden vol, Royaltywatchers werden geconsulteerd, zelfs het Paleis werd erover ondervraagd, doch geen van alle kon een plausibele verklaring geven. Prompt werden er literaire werken op nageslagen in de zoektocht naar een antwoord op de vraag waarom een man zijn baard laat staan, want de simpele redenering dat de Prins op vakantie was en zich dus - zoals zoveel mannen - een paar dagen niet had geschoren, volstond niet om de gemoederen te sussen.
Neen, een baard laten staan doe je niet zomaar, dat heeft een reden; "er is meer aan de hand" klonk het dramatisch! (Zoals wat? Plant hij misschien een grootscheepse ontsnapping van onder het protocollaire juk?)

De journalist van één van Vlaanderens meest toonaangevende kwaliteitskranten - wier roddelrubriek we de laatste weken echter al ferm hebben zien aandikken - kwam terug opzetten met een term die eerder dit jaar al in Weekend Knack werd gelanceerd... de Prins wil erkend worden als ware "Menaissance-man": "Mannen die openstaan voor nieuwe ervaringen, die niet bereid zijn zich aan te passen aan strakke, conventionele levensfases, die blij zijn met een leef/werkbalans die hen meer sociale mobiliteit geeft, en die geven om culturele ervaringen als literatuur, geschiedenis, design, lifestyle, mode en reizen. Hun kwaliteiten? Intelligentie, zelfvertrouwen, zorgzaamheid, vrolijkheid en flexibiliteit."

Ik stel voor dat we het gewoon houden op vakantie/midlifecrisis. Zoals zoveel andere mannen dus, of wat zei ik nu net? Liefhebbers die graag een "Prins Filippeke doen" kunnen terecht op een speciale baardensite om te kijken hoe het moet. Bij al die harigheid werd de narigheid in Melle overigens totaal naar de achtergrond gedrukt, al diende wel gezegd dat de oudjes blij waren met het Koninklijke Ha(a)r(t) onder de riem.

En nu allemaal weer aan het werk...

1 comment:

Marrek O'Polo said...

Waarvan akte.
Hoewel dat werken...
ik heb nog een kleine 3 weken verlof!