Monday, 15 June 2009

't Zit vanbinnen

In De Standaard stond net een artikel over hoe er tegenwoordig foto's van modellen in omgekeerde zin worden gefotoshopt; in plaats van ze dunner te maken, moeten ze weer ronder en gezonder worden gemaakt, omdat ze zo graatmager worden dat ze er ronduit lelijk beginnen uitzien. Via fotoshop moeten hun botten en beenderen weer onzichtbaar worden gemaakt, hun buik en billen ronder, hun kuiten gespierder. Het tijdschrift Vogue is ermee begonnen, omdat er steeds meer klachten waren dat de kleding die ze van de ontwerpers kregen steeds maar een maatje 34 was, zodat ze steeds magerder modellen moesten gaan gebruiken om erin te kunnen. Realiteitscheck: een matentabel toont aan dat de borst-, taille- en heupomtrek van een maatje 34 in werkelijkheid overeenkomt met de maten van een 12 à 14-jarig kind.

Natuurlijk moeten de modemakers nu niet komen klagen, want ze hebben er uiteindelijk zelf ook aan bijgedragen door in eerste instantie zelf aan deze golf van magerzucht in de modewereld mee te werken. Doordat deze onrealistische vrouwen als rolmodel doorgaan voor een heleboel jonge meisjes, krijgen heel wat van die meisjes van maar liefst 8-jarige leeftijd al eetstoornissen om tegemoet te komen aan de hoge eisen die de opgefokte modemaatschappij aan het uiterlijk stelt. Gelukkig wordt er nu vanuit de modewereld zelf ook steeds meer gereageerd met onder andere het weigeren van minder dan maatje 36 op de Spaanse catwalks.

Maar de grootste militant van de reality check is nog altijd het merk Dove dat een "campagne voor echte schoonheid" voert, om vrouwen en kinderen te sensibiliseren tot een beter zelfbeeld, en daarvoor zelfs een heus fonds heeft opgericht dat met dat doel workshops en evenementen organiseert over de hele wereld. Zolang de modewereld hieraan niet meewerkt en kindmodellen als voorbeeld blijft stellen voor volwassen en volgroeide vrouwen, is dat natuurlijk allemaal maar een druppel op een hete plaat. Ondertussen kunnen we wel af en toe genieten van een mooie clip die ze de wereld insturen.

1 comment:

Vero said...

Had het ook gelezen... maar zal er effectief iets veranderen?