Tuesday, 17 March 2009

Welcome bienvenue wilkommen

Via een verdwaalde mail van het CRRAV, een organisatie die de filmindustrie van Nord-Pas de Calais promoot en steunt, met een gratis uitnodiging voor een avant-premiere in de cinema UGC De Brouckere in Brussel, trok ik met enkele collega's naar "Welcome", een nieuwe film met Vincent Lindon, een van de fermere exemplaren van het Franse acteerkorps.

De Franse filmindustrie levert gewoonlijk zeer sterke stukken af, maar jammer genoeg moet je voor veel van die films in Belgie nog steeds richting Brussel trekken, of in Vlaamse alternatieve en al dan niet obscure cinema's terecht. Ook nu weer voor deze "Welcome", die een aanklacht vormt tegen de Franse politiek van Sarko & Co. inzake politieke vluchtelingen en vooral de behandeling van mensen die opkomen voor de mensen zonder papieren. Het verhaal is bijna hallucinant, maar helaas ook de Franse politieke realiteit, zo werd ons achteraf nog uitgebreid toegelicht door de heer Vincent Lindon zelf, die speciaal daarvoor naar Brussel was afgezakt en aan wiens lippen wij maar wat graag bleven hangen, terwijl hij een persoonlijk debat op gang trok met de aanwezigen in de overigens zeer mooie cinemazaal.

In ieder geval een aanrader voor de liefhebber van de betere film, en ook eens een goeie kijk op de situatie aan de andere kant van de Bekaert- of prikkeldraad in de wereld van de politieke vluchtelingen. Wij keerden alvast zeer tevreden terug.

1 comment:

Marrek O'Polo said...

Tevreden terugkeer...
Carrefourke gedaan ???