Wednesday, 21 October 2009

Living for the city

Van de ene dag op de andere, van het ene moment op het andere, via een paar telefoontjes en mailtjes, door onvoorziene omstandigheden en omstandige onvoorzienigheden, was het afgelopen weekend weer tot de nok gevuld met activiteiten.

Vrijdagavond was het tijd om herinneringen op te halen en plezier te maken met een voormalige studievriendin, tevens ex-collega. De “ex-files” kwamen ruimschoots aan bod, afgewisseld met lachsalvo’s, knorrende geluiden en fluitende stoomontsnappingen, wat ons door de overige bezoekers in het etablissement niet altijd in dank werd afgenomen. Een portie droge humor schuift immers beter binnen met spijs en drank, en dus hadden we namelijk afgesproken in restaurant Fez, in de Antwerpse Kloosterstraat. Het was ondertussen al een jaar of twee geleden dat ik het nog bezocht, en hoewel de crisis een niet te onderschatten leegte achterlaat in het hart van vele restaurants, was de kwaliteit van de couscous en de tagines nog altijd recht evenredig met de porties die je krijgt, en aan een eerlijke prijs. Toen ons bordje leeggelachen was, hadden we dan ook een lekkere avond achter de rug.

Zaterdag dienden we in de voormiddag dringend terecht bij Kunst in Huis omdat onze halfjaarlijkse cadeaubon was afgelopen, dus konden voor een keertje de Koekestad nog maar eens aanschouwen in het ochtendlicht. Als bij geluk was er de week ervoor een nieuwe lading kunst binnengekomen, zodat kiezen voor kunst nu uit een ruimer aanbod kon gebeuren. We voelden ons als een vis in het water bij het ontdekken van een fris nieuw werk van Ann Francx, dat binnenkort, mits het ophangen van de aangekochte ‘kunstrail’, het centrale pronkstuk van onze woonkamer zal worden. Althans toch voor een aantal maanden. En nu de kunsttrein dan toch op de sporen staat, hebben we ons abonnement meteen maar verlengd. Daar kijken we niet tegenop, maar graag tegenaan!

De visjes uit het water die werden zaterdagavond dan weer soldaat gemaakt bij een ad hoc bij elkaar geroepen diner in gezelschap, en met name in het - alweer - Antwerpse restaurant Fata Morgana, waarvan we uit goede bron hadden vernomen dat het van zeer goede kwaliteit was. Waarvan akte.

Zondag was het dan weer tijd voor een namiddag in de zee (C) van cultuur, met het eerste ticketje van onze cultuurabonnementen. Als eerste viel de eer te beurt aan de Boomse Schouwburg, waar een voorstelling geprogrammeerd stond van De Pruimelaarstraat, door het Mechelse gezelschap ’t Arsenaal, naar het verhaal over “de vampier van Muizen” van schrijver-journalist Louis Van Dievel, begeleid door een persoonlijk woordje van the man himself. Niet alleen was het genieten van het kruim van Vlaamse (Mechelse) acteurs die een prachtperformance neerpootten, maar bovendien stond het hele stuk (in sappig Mechels dialect) er als een huis. Naar verluidt is de voorstelling in de hele Mechelse regio volledig uitverkocht – zo ook die in Boom trouwens – maar het is zeer zeker een aanrader voor wie in z’n buurt nog aan tickets kan geraken. De collega’s van dit professionele gezelschap halen trouwens een heel arsenaal talenten uit de kast en maken daarmee dat het prille amateurisme van het originele MMT niet meer dan een vage herinnering uit het verleden is. Iel schoen!

No comments: