Wednesday, 8 October 2008

Holiday!

Zoals eerder beloofd zou ik nog verslag uitbrengen van onze korte vakantie ofte ‘power trip’ (naar analogie met ‘power nap’ – een korte, maar hoogst nodige vakantie) naar Side, aan de zuidkust van Turkije, nabij Antalya.

We wilden snel nog even gaan kijken hoe de zon er ook alweer uitzag, en deze bestemming bood niet alleen de gewenste temperatuur, maar bovendien was het ook de enige die we konden boeken voor het door ons gewenste aantal dagen (met dank aan Jiba), dat net genoeg was om de batterijen op te laden.

Ondanks enkele negatieve commentaren – die werden uitgeveegd door een jong Nederlands koppel dat daartoe zelfs een eigen site oprichtte – voldeed Hotel Kahraman volledig aan de wensen voor de prijs die we hadden betaald (en die – toegegeven – exorbitant laag was voor een vlucht heen en terug, de transfers tussen luchthaven en hotel, gratis vervoer naar het strand en vijf nachten in kamer met een verzorgd buffetontbijt).

De gratis transfers naar het strand en de regelmatige dolmusjes die passeerden om naar het oude centrum van Side te rijden, lieten we aan ons voorbij gaan. De wandeling naar het centrum liep immers door een uniek landschap. Het antieke centrum van Side, en de moderne bazaar, bevinden zich nl. op een soort van schiereiland dat letterlijk is bestrooid met antieke overblijfselen, waarvoor niemand ooit de moeite heeft genomen om ze te restaureren of zelfs te sorteren. Bij het binnenkomen van het dorp passeer je een oude Griekse straat, terwijl je recht voor je op een fantastisch openluchttheater loopt.


Het theater en er recht tegenover het stadsmuseum, zijn de enige plaatsen waar een beetje moeite wordt gedaan om wat van hun antiek patrimonium in stand te houden. Het museum herbergt overigens een paar unieke stukken, en heeft een leuke tuin met zicht op de dobberende bootjes voor de kust. Op de kop van het schiereiland staat nog een deel recht van wat ooit een enorme tempel was, maar voor het overige worden de historische locaties veelal gebruikt als decor voor restaurants en discotheken.
Wij hadden bewust voor deze bestemming gekozen omdat we niet zo’n zonnekloppers zijn en we ook wel wat cultuur wilden, en daarin kwamen we gerust aan onze trekken, zelfs nog zonder de extra excursies. De meeste (doorgaans Oost-Europese) toeristen, komen uiteraard voor een strandvakantie.De plaatselijke moskee is geen toeristisch trekpleister, maar ze biedt wel een mooie aanblik tegen de heldere blauwe lucht.Voor wat we betaalden, wat we verwachtten en wat we kregen, was dit wat mij betreft de perfecte blitzvakantie, die, ondanks de beperkte duur, de slechte thuisblijfvakantie ruimschoots goed maakte.

Voor mij staat het vast...
No comments: