Monday, 29 September 2008

Hazy shade of winter

Nadat onze zonnecellen werden op- en de portemonnee werd uitgeladen in Side (Turkije) gedurende 6 dagen (foto’s volgen nog), zijn we nu weer helemaal klaar voor een stevige winter. Afgelopen weekend werd de tuin al voor een gedeelte ontdaan van de zomerse “wildgroei”, her en der werd nog wat zaad gestrooid om kale plekken (in het gras!) weg te werken, en de uitgebloeide rozenstruiken werden al van de verdorde knoppen ontdaan. Bij deze laatste uiteraard met de nodige aandacht voor reeds aanwezige kiemende knoppen, kwestie van de bloei van volgend seizoen niet te hypothekeren. De temperaturen dalen al volop, vooral ’s nachts, dus het ziet ernaar uit dat we al volop in de herfst zitten, en totnogtoe belooft die normaal en dus koud te worden (a.s. zaterdag zou het kwik zakken naar 13°, wat voor begin oktober een pak normaler is dan de 16-17° die we de vorige twee jaar aan het einde van de maand hadden). De komende weken zal het nog wel wat werk vergen om de tuin helemaal “winterklaar” te maken, maar als de temperatuur daalt zal de groene groei stilaan wel verminderen.

Wat vooral heel leuk is terwijl je bezig bent aan de tuin, is de plaatselijke fauna die onze buurt bevolkt. Elke morgen komen enkele koolmeesjes (Parus Major*) tegenover het keukenraam de insecten, en voornamelijk dikke harige rupsen (en ja, blijkbaar zijn die er nog steeds in de herfst) uit de boom zitten pikken, waarbij ze een hele choreografie opvoeren van tak tot tak en van de ene boom naar de andere.
Gisteren waren ze vergezeld van een roodborstje (Erithacus Rubecula*), dat z'n bronzen bast overal in de tuin aan het showen was.


Bij het opruimen van onkruid en bladeren in de tuin kwamen we gisteren een groene kikker (Pelophylax Lessonae*) tegen die zich verschanste onder het groene gebladerte achter in de tuin; vermoedelijk pendelt hij tussen onze tuin en de poel die op het achterliggende stuk grond ligt.


Toen we twee paletten verplaatsten die al twee maand naast het huis lagen, vonden we daaronder een piepkleine pad (Bufo Bufo*)




en een al even piepkleine dwergmuis (Micromys Minutus*)




broederlijk naast elkaar, waarna de eerste nog een beetje suf een metertje verder ging zitten, en de tweede er pijlsnel vandoor ging. Aan de overkant van de straat dan weer wandelde een mannetjesfasant (Phasianus Colchicus*) parmantig het overliggende bos in. Hopelijk komt hij geen schietgrage jager tegen!




*Elke gelijkenis met bestaande personages berust op louter toeval.


Ondertussen hebben we de verwarming aangestoken (het verschil met de 35° van Turkije was net iets teveel om nog in koelen bloede te verdragen) en is onze woonkamer voorzien van overgordijnen, zodat we ’s avonds de toevallige passanten (of fazanten) geen inkijk meer hoeven te geven als we de verlichting aansteken, en het nu echt wel gezellig is. Nu de stores van de slaapkamerramen nog ophangen, en laat dan de winter maar aanrukken…

2 comments:

Vero said...

al dat natuurschoon verwachten we natuurlijk ook komende zaterdag in groten getale aan ons voorbij te trekken !

Tantan said...

Afgelopen zaterdag was leuk. Alleen de volgende keer liefst de buurtbewoners laten leven! ;o)