Wednesday, 27 August 2008

Maria, Maria, ik hou van jou

Afgelopen zondag hebben we nog maar eens een beetje toerisme in eigen streek gedaan, en zijn we gaan kijken naar de jaarlijkse Maria Ommegang in Kalfort. Dat ligt naast Puurs, tussen de N16 en Breendonk, en staat in de streek al jaren bekend voor haar jaarlijkse “Kalfort Kermis” in augustus, gewoonlijk rond 15 augustus, dag waarop in het Antwerpse de enige echte Moederdag wordt gevierd. “Kalfort Kermis” is tevens ook een beetje een mythisch gegeven, want de locatie waar de ouders van ondergetekende elkaar zowat 53 jaar geleden leerden kennen, één van de "hot spots" van het uitgangsleven in de jaren '50, en zonder dat historisch treffen zou er uiteraard van mij en mijn siblings geen sprake zijn geweest.

De jaarlijkse Maria Ommegang vindt plaats op de tweede zondag na 15 augustus en dateert al van 1600, toen de Kalfortenaren voor het eerst in processie door hun dorp trokken met het beeld van Onze-Lieve-Vrouw ten Traan, dat in de plaatselijke kapel werd vereerd en aangeroepen tegen oogziektes en heesheid (volgens de overlevering en plaatselijke wijsheden niet zonder enig succes). In 1988 werd de processie volledig hervormd en enigszins gemoderniseerd, en in de streek is ze nog altijd springlevend, en trekt ze nog altijd enorm veel bezoekers. Ze kadert in een hele feestweek, waarvoor heel wat plaatselijke bewoners graag vakantie nemen.

Onder het goedkeurend oog van enkele hoogwaardigheidsbekleders zoals o.a. onze gemeentegenoot minister-president Kris Peeters beeldde de processie in de straten van Kalfort de geschiedenis van het dorp uit, met een heleboel figuranten, en met een historisch en een modern gedeelte. Enkele delen van de processie hielden halt en speelden een korte sketch ten behoeve van het publiek. Al bij al een leuke toeristische activiteit, van het soort waar je in het buitenland gemakkelijk 40 km voor omrijdt, maar in eigen streek gewoonlijk niet veel aandacht hebt. Een foto-impressie…No comments: