Tuesday, 23 February 2010

1001 nuits

Onder het mom van het aflaten van de broodnodige stoom en het wegwerken van een Bongobon in naderend verval trokken we op een avond enige tijd geleden na de zware dagtaak richting Leuven, alwaar aan beide punten werd gewerkt onder uitvoering van het tweede, en wel met als thema ‘Wereldkeuken’.

Bij het overlopen van de Bongokeukens op de bijhorende bonnen wordt er dikwijls al eens gefronst, omdat het vermoeden ontstaat dat het in die gevallen gaat om de gebruikelijke restaurants in deerniswekkende toestand en op-sterven-na-dood. Niets van dat alles bij het Leuvense Tlemcen, want zowat een half uur na onze intrede waren alle tafels gevuld om te beginnen aan de keuken van 1001 nacht. Al kan dat natuurlijk ook net het effect van de Bongobonnen zijn, want we zagen de rode exemplaren overal opduiken, met uitzondering van onze buurtafel, waar ze nadrukkelijk stipuleerden dat zij frequente bezoekers van het etablissement waren en er doorgaans helemaal alleen zaten tijdens de week. (Ook al scheen het heerschap dat ongevraagd zijn belang voor de eettent met ons deelde, totaal verrast te zijn bij het aanschouwen van wat er in zijn bord lag, terwijl er pakweg een handvol schotels op de kaart staan. Doch dit terzijde.)

In ieder geval had het kleine, huiselijke en gezellig warme restaurantje helemaal geen nood aan de Bongotoeristen – ook al is het dan enigszins uit het episch centrum van de studentenstad gelegen – want de schotels waren lekker, voldoende en niet overdreven duur. Niets voor eters van de “bon & go” stijl, want de huiselijke manier waarop de eigenaars de bediening doen, maken van dit restaurantje een potentiĆ«le slowfoodtempel. De bon zelf was uiteindelijk maar een fractie van de rekening, maar dat was alleen maar omdat we ons hadden laten gaan met alles erop en eraan, en ten volle hadden genoten van het ontstressende kader. En we nu weer een adresje rijker zijn.

De avond werd afgesloten met een sprong in The Imaginarium of Doctor Parnassus, waarin de krasse tachtiger Christopher Plummer overigens weer een knappe rol speelt, en een heleboel sterren de revue passeren om de tijdens het schieten verscheiden Heath Ledger op een sublieme manier te vervangen. Kom maar eens terug naar de natte, druilerige realiteit na een avond vol sprookjes... niet eenvoudig.

No comments: