Tuesday, 13 July 2010

Holiday rap

De Hollanders halen het niet meer met hun arrogantie alleen; Lance Armstrong zal de Tour niet meer winnen; de Griekse staatsschuld is aan het dalen; er zijn weer rellen in Noord-Ierland; Vlaams-nationalisten werken aan een federale regering en gaan op de koffie bij de Koning... Er zijn dan toch geen zekerheden meer in het leven, en het lijkt er wel op alsof men alles probeert te linken aan de heersende crisis. Economen waarschuwen zelfs voor het effect dat het falen van Oranje mogelijk zou kunnen hebben op ‘s lands economie. Maar samen met de belastingbetalende burger geraakt straks de crisiskoe wel stilaan uitgemolken, want op dit ogenblik is bijvoorbeeld het aantal beschikbare jobs alweer in stijgende lijn, en schijnt de ontslagnemende regering de luxe te hebben om de arbeiders van Opel op (brug)pensioen te sturen op de leeftijd van maar liefst 50 jaar (misschien wel voor 35 jaar, bij leven en welzijn van de betrokkenen). Het is eerder de angst voor de crisis – die graag in stand wordt gehouden en verdere ontwikkeling zo dus ook tegenhoudt – die sommige fenomenen wel kan verklaren.

Om in de vakantiesfeer te blijven is er zo de toegenomen interesse bij mensen voor vakantie in eigen land of trips net over de grens, en voor korte uitstappen. Met de perfecte temperaturen die we nu kennen (afgewisseld met de sporadische opfrissing voor het groen en de dieren) is dat natuurlijk niet ten onrechte. Jaarlijks komen buitenlandse toeristen massaal naar ons land om dingen te bezoeken die wijzelf bij wijze van spreken elke dag voorbij lopen. Een collega merkte bijvoorbeeld op dat het glooiende landschap van Beauvechain net voorbij de taalgrens wel iets heeft van een vakantieoord op een zonnige zondag in juli. Bovendien is er een enorme keuze aan festivals, markten, braderieën, festiviteiten en optredens die je elke dag wel ergens naartoe kunnen brengen. Een kijkje op deze of gene agenda, en je weet weeral wat gedaan de volgende dag. Zolang de zon schijnt, is het overal goed, dat is één zekerheid.

Wij leggen geleidelijk de laatste loodjes af, met een vakantieherinnering die alweer dateert van september vorig jaar. Tot je 65ste sociale hangmatten blijven sponsoren vereist immers natuurlijk wel dat je er af en toe eens tussenuit kan. Met de vinger alvast op de pauzeknop die vrijdagavond 23 juli officieel zal worden ingedrukt, proberen we de weekends en avonden in te vullen met activiteiten die naar vakantie ruiken en proeven, om de zomerse temperaturen ten volle te benutten. Spelletjesavonden; drinks met vrienden; familiebarbecues; hier en daar een festival of optreden; ja zelfs een “nationale mosseldag” op 21 juli (Poussecafé Willebroek, reserveren noodzakelijk, nvdr), alles is goed om de aanstormende vakantiesfeer nu al te s(t)imuleren. Ook al heeft dat dan soms zijn repercussie wanneer men de volgende ochtend constateert dat de pauzeknop toch nog een eindje verder staat, en er tot dan zeer zeker en overduidelijk dient gewerkt worden. Maar de eindmeet is in zicht. Lance zal dat graag beamen.

1 comment:

Marrek O'Polo said...

Heer Polo wenst je nog 10 dagen veel sterkte en stuurt je alvast wat Spaanse binnenland zon! Hier in Abejar, in de buurt van Soria, ruikt niet alleen alles naar de zomer maar is het ook zo. De festiviteiten met de jubilerende voetballers zijn hier ver vandaan, net als de overvolle costas. Hier is er rust en natuur... Wat wil een ouwe Polo nog meer? Hou je haaks, en aftellen maar: nog 8 "werk"dagen.